Oletko kiinnostunut kello- ja korualasta? Haluatko yhdistää työnteon ja opiskelun käytännönläheisellä tavalla? Kelloseppäkoulun oppisopimuskoulutus tarjoaa sinulle mahdollisuuden kehittää ammattitaitoasi samalla kun työskentelet.
Kelloseppäkoulussa voit suorittaa oppisopimuksella Taideteollisuusalan perustutkinnon, jalometallialan osaamisalan, artesaanin (kello- ja korualan myyjä) tutkinnon, tutkinnon osan tai toisen tutkintonimikkeen kellosepästä mikromekaanikoksi tai mikromekaanikosta kellosepäksi. Aloita oppisopimuskoulutus ja vie urasi uudelle tasolle!
Taideteollisuusalan perustutkinto, jalometallialan osaamisala, artesaani (kello- ja korualan myyjä)
Oppisopimuskoulutuksessa teoriaopinnot yhdistyvät käytännön työtehtäviin ja tukenasi ovat työpaikkaohjaajat ja Kelloseppäkoulun ammattitaitoiset opettajat. Koulutus sopii kello- ja koruliikkeiden myyjille, niin uusille työntekijöille kuin alalla jo työskenteleville. Opiskelijan työsuhde on voimassa koko oppisopimuksen ajan ja tältä ajalta maksetaan TES:n mukaista palkkaa.
Opiskelu tapahtuu pääasiassa työpaikalla. Tutkinnon osat arvioidaan näyttöjen perusteella työpaikalla. Jokaiseen osa-alueeseen sisältyy lukumateriaaleja ja tehtäviä sekä mahdollisia lähipäiviä. Toteutustapa ja aikataulu sovitaan HOKS-keskustelussa. Oppisopimuskoulutuksen suorittaneella on oikeus hakea jatko-opiskelemaan ammattikorkeakouluun, yliopistoon tai ammatilliseen lisäkoulutukseen.
Sopimus voidaan tehdä myös koulutussopimuksena, jolloin kyseessä on palkaton työharjoittelu. Koulutussopimuksesta voit lukea lisää täältä.
Opintojen sisältö
Artesaanitutkinto on toisen asteen perustutkinto. Oppisopimuksella voi opiskella koko tutkinnon, tutkinnon osan tai osia. Koko tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp).
Valinnaiset tutkinnon osat (90 osp):
Koko tutkinto sisältää kaikki valinnaiset tutkinnon osat. Osa tutkintoa suorittaessa voit suorittaa yhden tai useamman tutkinnon osan.
Visuaalinen myyntityö (15 osp)
Tutkinnon osa keskittyy visuaalisen myyntityön taitoihin. Opiskelijat oppivat suunnittelemaan ja tuottamaan esillepanoja tai kampanjoita yrityksen brändin ja kohderyhmien mukaisesti. He huomioivat ajankohtaisuuden, tyylit ja trendit, sekä tuottavat esteettisesti viimeisteltyä oheismateriaalia. Kurssi kattaa myös esillepanojen ja kampanjoiden rakentamisen, ylläpitämisen ja sosiaalisen median hyödyntämisen visuaalisessa myyntityössä.
Tarkempaa tietoa kurssita ja arviointikriteereistä löydät täältä.
Myyntitapahtuman toteuttaminen (15 osp)
Tutkinnon osa keskittyy myyntitapahtumien suunnitteluun ja toteuttamiseen. Opiskelijat oppivat hankkimaan tietoa tapahtumamarkkinoinnista, perehtymään myyntitapahtuman luonteeseen ja kohderyhmään sekä tuntemaan edustamansa tuotteet tai palvelut. He osallistuvat tavoitteiden asettamiseen, ideoivat tapahtuman elämyksellisyyttä ja visuaalista ilmettä sekä huolehtivat ennakko- ja jälkimarkkinoinnista.
Myyntitapahtuman toteuttamisessa opiskelijat rakentavat elämyksellisiä ja visuaalisia esillepanoja, huolehtivat asiakasturvallisuudesta ja ylläpitävät myyntitilaa. He keskustelevat tapahtumaan osallistuvien yritysten ja asiakkaiden kanssa, hyödyntävät sosiaalista mediaa ja dokumentoivat työskentelyään digitaalisesti.
Tarkempaa tietoa kurssita ja arviointikriteereistä löydät täältä.
Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen (15 osp)
Tutkinnon osa keskittyy kansainvälisessä työympäristössä toimimiseen. Opiskelijat oppivat valmistautumaan kansainvälisiin työtehtäviin, perehtymään eri maiden kulttuureihin ja huolehtimaan tarvittavista järjestelyistä. He toimivat vuorovaikutuksessa kansainvälisen työyhteisön ja asiakkaiden kanssa, käyttävät toimialansa keskeistä sanastoa vieraalla kielellä ja jakavat osaamistaan. Lisäksi he arvioivat ja jakavat kansainvälisessä työtehtävässä hankittua osaamista.
Tarkempaa tietoa kurssista ja arviointi kriteereistä löydät täältä.
Asiakaspalvelun ja myyntityön toteuttaminen (15 osp)
Tutkinnon osa keskittyy asiakaspalvelun ja myyntityön taitoihin. Opiskelijat oppivat toimimaan asiakaspalvelutilanteissa, tunnistamaan asiakkaan tarpeet ja esittelemään tuotteita tai palveluja. He tekevät lisämyyntiä, palvelevat vieraskielisiä asiakkaita ja noudattavat työturvallisuusohjeita. Kurssi kattaa myös tuotteiden esillepanon, varastoinnin ja asiakasturvallisuuden huomioimisen.
Tarkempaa tietoa kurssista ja arviointikriteereistä löydät täältä.
Korjaaminen taideteollisuusalalla (15 osp)
Tutkinnon osa keskittyy taideteollisuuden korjaustaitoihin. Opiskelijat oppivat kartoittamaan korjaustarpeen, tunnistamaan tyylisuunnat ja aikakaudet sekä hankkimaan tietoa korjaustyön pohjaksi. He tekevät yhteistyötä asiantuntijoiden kanssa, laativat kuntoarvioita ja korjaussuunnitelmia sekä toteuttavat korjaukset sovittujen aikataulujen ja laatukriteerien mukaisesti. Kurssilla painotetaan jätteen minimointia, kierrätystä ja työn dokumentointia digitaalisesti.
Tarkempaa tietoa kurssista ja arviointikriteereistä löydät täältä.
Oma tutkinnon osa: kello- ja jalometalli liikkeessä toimiminen (15 osp)
Tutkinnon osa keskittyy myymälän kehittämiseen ja hallintaan. Opiskelijat oppivat suunnittelemaan henkilöstöresurssit, tuottamaan brändien hallintatyökaluja ja markkinoinnin vuosikellon sekä kehittämään myyntistrategioita. He myös laativat työvuorolistoja, sopeutuvat muutoksiin ja kehittävät työympäristöään yhteistyössä muiden kanssa. Kurssilla painotetaan osaamisen kehittämistä, työskentelyn dokumentointia ja työturvallisuusohjeiden noudattamista
Pakolliset tutkinnon osat (45 osp):
Yhteiset tutkinnon osat (35 osp):
Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen (11 osp)
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen (6 osp)
Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen (9 osp)
Yhteisten tutkinnon osien valinnaiset osaamistavoitteet (9 osp)
Tuotteistaminen ja osaamisesta viestiminen (10 osp)
Jalometallialan osaamisalan pakolliset tutkinnon osat:
Oppisopimuksesta yleisesti
Opiskelun kesto ja viikkotyöaika
Koko tutkinnon suoritusaika oppisopimuksella on 2–3 vuotta riippuen opiskelijan aiemmista opinnoista ja osaamisesta.
Tutkinnon osien suorittamisen kesto riippuu suoritettavasta opintokokonaisuudesta.
Minimityöaika oppisopimuksen tavoitteen mukaisissa työtehtävissä on 25 tuntia viikossa. Lähiopiskelua on 1–4 päivää kuukaudessa.
Oppisopimuksen sijaan tehtävän koulutussopimuksen ehdot ovat hieman erilaiset. Tuntimäärä sovitaan yksilöllisesti ja se voi ajoittua viikossa 1–5 päivälle.
Opiskelun kustannukset
Opetus on maksutonta, mutta opetusmateriaalit, esimerkiksi kirjat, jalometallit, helmet ja muut korun osat, aiheuttavat kustannuksia (noin 50-500 € koko tutkinnon osalta).
Opiskelijalla on oltava käytössään oma kannettava tietokone. Oppivelvollisille lainaamme tarvittavat välineet.
Oppisopimuksen osapuolet
Oppisopimus solmitaan opiskelijan, työnantajan ja oppilaitoksen välille. Opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa sovitaan:
- osaamistavoite
- aikataulu
- työpaikalla opiskeltavat asiat/kokonaisuudet
- oppilaitoksessa opiskeltavat asiat/kokonaisuudet
- Näytöt
Opiskelijan velvollisuudet
- osallistuu HOKS:n laadintaan
- noudattaa työsopimuksen mukaisia työaikoja, työturvallisuusmääräyksiä sekä muita ohjeistuksia
- suorittaa annetut tehtävät ja huolehtii opintojen etenemisestä
Työnantajan velvollisuudet
- osallistuu HOKS:n laadintaan
- mahdollistaa opiskelijan ammattitaidon hankkimisen HOKS:n mukaisissa työtehtävissä (vähintään 25 viikkotuntia)
- järjestää ohjauksen ja nimeää työpaikkaohjaajan ja muut oppimista ohjaavat henkilöt, joilla on valmiudet ja resurssit ohjaustehtävän hoitamiseen
- esittää työpaikan edustajan näytön arvioijaksi
- mahdollistaa opiskelijalle osaamisen hankkimisen muissa oppimisympäristöissä kuten oppilaitoksessa
Oppilaitoksen velvollisuudet
- osallistuu HOKS:n laadintaan
- varmistaa suunnitelman e-perusteidenmukaisuuden
- seuraa opintojen etenemistä
- vastaanottaa näytöt yhdessä työnantajan edustajan kanssa
- antaa todistuksen suoritetusta tutkinnon osasta tai koko tutkinnosta
Oppisopimuksen soveltuvuus yrittäjälle
- Yrittäjä voi opiskella oppisopimuskoulutuksella omassa yrityksessä, kun seuraavat ehdot täyttyvät:
- yrittäjällä on y-tunnus (oy, tmi, ky, ay tai itsenäinen yrittäjä osuuskunnassa)
- yel- tai myel- vakuutettu
- yrityksessä tarkoituksenmukainen työympäristö sekä tarpeelliset työvälineet
- vähintään 25 h/vko työtä tehtävissä, joilla koulutuksen tavoitteen mukainen tarvittava osaaminen pystytään hankkimaan
- yrittäjän tulee löytää itselleen työpaikkaohjaaja eli mentori
Lisätietoja yrittäjän oppisopimusopiskelusta: oppisopimus.fi/yrittajalle
Kenelle opiskelu sopii ja kuka voi hakeutua oppisopimuskoulutukseen?
Oppisopimuskoulutus sopii henkilölle, jolla ei ole ammatillista peruskoulutusta, muodollinen pätevyys tai todistus ammattitaidosta puuttuvat. Oppisopimus sopii myös silloin kuin on tarve kouluttautua uuteen ammattiin tai työtehtävät muuttuvat.
Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että hakijalla on koulutukseen soveltuva työpaikka, esimerkiksi koru- ja kellomyyjä kello- ja jalometallialan liikkeessä. Työsuhteen tulee olla voimassa koko koulutuksen ajan. Yrittäjä voi hakea oppisopimuskoulutukseen kun edellä mainitut ehdot täyttyvät.
Miksi hakeutua oppisopimuskoulutukseen?
Oppisopimuskoulutukseen kannattaa hakeutua, jos työskentelet jo kello- ja korualan liikkeessä ja haluat kehittää ammatillista osaamista sekä suorittaa toisen asteen perustutkinnon tai tutkinnon osan/osia työn ohella. Opiskelijalle maksetaan oppisopimuksella opiskelun ajan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.
Miten hakeutua oppisopimuskoulutukseen?
Koulutuksen aloitusajankohtia on kaksi vuodessa (elo- ja tammikuussa), mutta voit lähettää hakemuksesi oppisopimuskoulutukseen milloin tahansa. Artesaaniopintoihin haetaan täyttämällä hakulomake opintopolussa. Toisen tutkintonimikkeen osalta, ota yhteys Leena Auviseen.
Haastattelemme hakijat henkilökohtaisesti ja keskustelemme myös työnantajan kanssa. Tämän jälkeen teemme henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS-keskustelu) ja sovimme toteutusaikataulun.
Lisätietoja oppisopimuskoulutuksesta antaa kurssivastaava/opettaja:
Leena Auvinen
040-9052684
leena.auvinen(at)kelloseppakoulu.fi