Kelloseppäkouluun haetaan opiskelemaan kellosepäksi tai mikromekaanikoksi jatkuvassa haussa Opintopolku.fi sivustolla. Järjestämme valintakokeet, joiden pohjalta opiskelijavalinta tapahtuu.
Hakuajan päätyttyä hakukelpoisuuden täyttäville hakijoille lähetetään kutsu valintakokeisiin. Valintakokeisiin ilmoittautumisen jälkeen lähetämme hakijakohtaiset aikataulut ja Kelloseppäkoulun ja psykologien
valmistavat tehtävät tehtäväksi ennen pääsykokeita. Mikäli hakijan äidinkieli
on jokin muu kuin suomi, YKI 3 tai B1-tasoinen testitulos vaaditaan. Hakemukseen vaaditaan liitteeksi pohjakoulutustodistus (peruskoulu/lukio) ja mahdolliset tutkintotodistukset ammatillisista tai korkeakouluopinnoista.
Lisätietoja: Eija Karppinen, +94355770, eija.karppinen(at)kelloseppakoulu.fi
Valintakoe kellosepän ja mikromekaanikon opintoihin
Kaikki hakijat, joilla on vaadittava pohjakoulutus, kutsutaan valintakokeisiin hakuajan päätyttyä. Valintakokeen toteutustapa ja pituus riippuu hakijamäärästä. Valintakokeen osa-alueet voivat ajoittua useamman päivän ajalle. Valintakokeet pidetään huhtikuussa 2025 ja ovat maksuttomat ja ne muodostuvat psykologisesta soveltuvuusarviosta ja haastattelusta sekä kelloseppäkoulun haastattelusta ja kätevyyskokeista. Valintakokeisiin ei voi varsinaisesti valmistautua. Niillä pyritään mittaamaan henkilön soveltuvuutta alalle. Valintakokeessa osoitetun soveltuvuuden perusteella valitaan 30 uutta opiskelijaa, joista 15 opiskelijaa kelloseppä- ja 15 mikromekaanikkokoulutukseen. Ensisijainen hakutoive ilmoitetaan haastattelussa.
Valinnasta ilmoittaminen kellosepän ja mikromekaanikon opintoihin
Opiskelijavalinnat ilmoitetaan näillä sivuilla 15.5.2025 mikäli hakija on antanut luvan nimen julkistamiseen. Valinnasta ilmoitetaan myös sähköpostitse ja postitse kaikille opiskelijoiksi valituille hakijoille. Mahdollisista peruutuspaikoista ilmoitetaan seuraavana varasijalla olevalle välittömästi paikan vapautuessa. Valitun opiskelijan on vahvistettava opiskelupaikan vastaanottaminen opintopolussa tai sähköpostilla 15.6.2025 klo 15.00 mennessä.
Kevään 2025 haku-aika on 9.12.2024-21.3.2025.
(Huom: Artesaanin (kello- ja korumyyjä) opintoihin voit hakea milloin vain – lisätietoja alla.)
Kellosepän opinnot
Kelloseppä on erikoistunut suurta tarkkuutta vaativien kellojen, mittareiden ja vastaavien tarkkuuslaitteiden korjauksiin sekä niihin liittyvien osien valmistamiseen. Hän osaa valmistaa työkaluja ja käyttää kelloalan perustyövälineitä, oikeita työtapoja ja materiaaleja.
Kelloseppä on kelloalan huippuammattilainen, joka pystyy korjaamaan eri tyyppisiä kelloja sekä valmistamaan niihin sadasosamillimetrin tarkkoja osia myös käsityönä, perinteisin menetelmin ja työkaluin.
Kellon huolto ja korjaaminen sekä kellon osien valmistaminen ja viimeistely ovat pakollisia osia kelloseppäopinnoissa. Valinnaisia osia on useita, vanhojen kellojen korjaamisesta jalometallitöihin ja tuotekehitykseen asti. Vallinnaiset osat ovat yhteisiä kelloalan ja mikromekaniikan alan opiskelijoille. Kellosepäksi valmistunut on pätevä kellojen korjaus- ja myyntitehtäviin vähittäis- tai tukkukaupan palveluksessa tai itsenäisenä yrittäjänä. Monet valmistuneet sijoittuvat kuitenkin myös tarkkuustyön taitoja edellyttävien rinnakkaisalojen palvelukseen.
Mikromekaanikon opinnot
Mikromekaanikko on tarkkuuskäsityön taitaja, jonka ammattitaito perustuu mekaniikan ja elektroniikan tuntemukseen. Hän kykenee valmistamaan prototyyppejä sekä pieniä sarjoja yritysten tuotekehitystehtävissä.
Mikromekaanikko perehtyy koulutuksensa aikana erilaisiin mekaanisiin kelloihin, jotka ovat tarkkoja ja vaativia teknisiä laitteita. Kellojen huolto- ja korjaustöissä hän saavuttaa osien käsittelyn, kokoonpanon ja voitelun edellyttämät taidot. Hän omaksuu myös tarkkuuslaitteiden puhtauskriteerit ja oppii testauksen sekä työn laadun jatkuvan arvioinnin.
Mikromekaanikon koulutusohjelma on kehitetty yhdessä tarkkuusteollisuuden kanssa. Mikromekaanikkojen kolmivuotiseen koulutukseen sisältyy useita työssäoppimisjaksoja alan yrityksissä. Viimeisenä opiskeluvuonna mikromekaanikot tekevät itsenäisen, vastaavan opettajan ohjaaman tuotekehitysprojektin.
Kelloseppäkoulusta valmistuneita mikromekaanikkoja toimii mitä erilaisimmilla aloilla. Mm. avaruusteknologiayritykset, konepajat, innovatiiviset pienteollisuusyritykset, optisen alan yritykset, instrumenttiteknologian ja lääketieteellisten alojen yritykset sekä suomalaiset ja kansainväliset tutkimuslaitokset ovat työllistäneet heitä.
Opinnoista kelloseppä- ja mikromekaanikkolinjoilla yleisesti
Opiskelu kelloseppä- ja mikromekaanikkolinjoilla on lähiopetuspainotteista, pääosin arkisin klo 8-16. Painotamme kädentaitojen kehittämistä systemaattisesti ja nousujohteisesti, minkä tiedämme vuosikymmenten kokemuksemme pohjalta vaativan paljon työtunteja ja jatkuvaa ammattitaitoisen opettajan ohjausta. Toki jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma aiemmin hankitun osaamisen pohjalta ja oppisopimuksella opiskelu kokeneen työpaikkaohjaajan ohjauksessa on myös mahdollista. Opiskelu osa-aikaisesti työn ohessa ei ole meillä mahdollista.
Opintojen aikana opiskelija tarvitsee työkaluja, kirjoja ja materiaaleja, joiden kustannus on yhteensä noin 1900-2300€ painottuen ensimmäiseen vuoteen. Hankitut työkalut ja kirjat palvelevat usein pitkään uralla koulun jälkeen. Myös tietokone on välttämätön yhteisten tutkinnon osien suorittamiseen (pääosin verkko-opintoina yhteistyössä Omnian kanssa) sekä esimerkiksi mallinnusharjoituksiin. Oppivelvollisille Kelloseppäkoulu lainaa tarvittavat välineet.
Kelloseppäkoulun lukuvuosi alkaa 1.8. ja päättyy 31.7. Lähiopetus alkaa elokuun alkupuolella ja päättyy toukokuun lopussa. Lähiopetuksesta on taukoa lokakuussa viikko, joulun aikaan kaksi viikkoa ja helmikuussa vko 8.
Kello- ja korumyyjän opinnot (artesaani)
Kelloseppäkoulussa voit opiskella oppisopimuksella artesaanitutkinnon ja erikoistua kello- ja korualan vaativaan myyntityöhön! Oppisopimuskoulutuksessa teoriaopinnot yhdistyvät käytännön työtehtäviin. Tukena ovat työpaikkaohjaajat ja Kelloseppäkoulun ammattitaitoiset opettajat. Koulutus sopii kello- ja koruliikkeiden myyjille, niin uusille työntekijöille kuin alalla jo työskenteleville. Sopimus voidaan tehdä myös koulutussopimuksena, jolloin kyseessä on työpaikalla tapahtuvaa palkatonta oppimista. Oppisopimuskoulutuksesta voit lukea lisää täältä.
Videoita opinnoista
Kelloseppäkoulun opiskelijat kertovat opinnoistaan ja kokemuksistaan alalla työskentelystä.
Iida Lanki
Mistä kellosepän opinnot koostuu? Kelloseppäkoulun opiskelija Iida kertoo kellosepän opinnoista ja työkokemuksistaan alalla. Nykyisin (kevät 2024) Iida työskentelee Kari Voutilaisen ateljeessa Sveitsissä.
Rene Valta
Kelloseppäkoulun opiskelija Rene kertoo lisää opinnoista ja kelloseppien työllistymismahdollisuuksista.
Julli Huikkonen & Eetu Kolppanen
Mitä eroa on kellosepällä ja mikromekaanikolla? Kelloseppäkoulun opiskelijat kertovat mikromekaanikkojen ja kelloseppien opinnoista.
Miksi hakea kelloseppäkouluun?
Laadukasta opetusta
Osaavat ja kannustavat opettajat.
Vuosien kokemus
Kellosepän perinteisten kädentaitojen koulutusta jo vuodesta 1944.
Yhteisöllisyys
Lämmin ja tiivis yhteishenki.
koulun osoite
Vanha maantie 11, 02650 Espoo, Suomi